Treiterkoppen in maatkostuum

Een geintje uithalen met een collega, dat moet kunnen. Maar soms wordt de grens overschreden en slaat het plagen om in treiteren. Pesten op de werkplek  is een groeiend probleem en komt vaker voor dan men denkt. Zeker in deze tijd van reorganisatie en bezuinigen. Het kost bedrijven bovendien handenvol geld door grijs en/ of ziekteverzuim.

Als Ingrid op kantoor komt, zijn haar collega’s direct stil en gaan ze fluisteren. Ook als collega’s koffie halen voor elkaar, wordt Ingrid overgeslagen met de opmerking; van koffie krijg je rood haar en dat is voor jou toch niet goed. Ook bij de lunchpauze gaan haar collega’s vaak weg zonder Ingrid te vragen of ze mee gaat lunchen. En zo gaat het van kwaad tot erger. Eerst probeert Ingrid het nog bespreekbaar te maken. Maar de collega’s ontkennen het dat er iets mis is en dat ze het verkeerd ziet. Ingrid wordt steeds stiller en begint te piekeren dat het toch aan haar zal liggen. Uiteindelijk leidt haar werk eronder en begint ze uit te vallen met hoofdpijnklachten.

Aan pesten denkt men aan scholen en dit krijgt terecht veel aandacht. Toch is het op het werk vergelijkbaar.  Dit is mijn ervaring als bedrijfsmaatschappelijk werker,  vertrouwenspersoon en traumadeskundige.

Volgens de meest recent cijfers geeft 7% van de vrouwen en 9 %  van de mannen aan gepest te worden op het werk.  Geschat wordt dat er vanwege pesten jaarlijks vier miljoen extra verzuimdagen zijn. Juist in deze dagen is pestpreventie nodig, niet alleen op scholen maar ook op het werk. België heeft na een aantal zelfmoorden vanwege pesten op het werk de strengste anti-pest wetgeving van Europa.

Wanneer durft men in Nederland naar buiten te komen vanwege weggepest te worden? Of moeten er eerst zelfmoorden naar buiten komen vanwege pestgedrag?

Neem contact op met Marijke van Vliet van MWO (mgvanvliet@mwo.nl) voor meer informatie.

Wilt u meer weten over dit onderwerp of in contact
komen met MWO?

Neem dan contact met ons op. U kunt bellen via
0591 – 51 49 40 of mailen naar info@mwo.nl